SUBHUMAN THEATRE

Инсталацията SubChat се базира на теста на Тюринг. Целта на този тест е да се определи дали дадена компютърна програма има интелект. SubHuman Theatre представя един разговор между две "същества", които са се срещнали в опосредена среда. Единият от участниците в този чат е чатбот или изкуствен интелект, който е натрупал речника си по време на срещите с различни партньори през годините. Можете ли да познаете кой от участниците е действително съществуващия човек и кой – чатботът? Има ли значение дали можем да разпознаем дадена машина онлайн? Проблем ли е, ако объркаме някой човек с програма?

Докато виртуалният свят се развива, за да обхване всички аспекти на живота ни и онлайн взаимодействията оформят общностите ни, свойството да си „реален”, се превръща в обществен проблем.

С инсталацията SubChat, SubHuman Theatre не желае да изрази скептицизъм по отношение на феномена изкуствен интелект, но по скоро да обърне внимание върху потенциала на този вид комуникация за критическа преоценка на настоящето и предстоящето.

 

SubChat conversation [text] - разговор [текст]

 

Идея и реализация Ана Виленица и Венелин Шурелов, Октомври 2007